Foto: SVT

Lärarstudenter får jobb som lärare under studietiden

Uppdaterad
Publicerad

Lärarstudenterna vid Högskolan för lärande och kommunikation kan nu söka jobb på skolor och förskolor under tiden de slutför sina studier.

På så sätt hoppas kommunen kunna trygga försörjningen av lärare i framtiden.

– För vår del handlar det om kompetensförsörjning, men vi ser också att det här ger lärarstudenterna en möjlighet till tidig introduktion till arbetet, säger Jonna Hellgren, HR-strateg på Jönköpings kommun.

Får fast lön

Till en början är det ett 30-tal studenter som ska kunna arbeta, utifrån vad deras schema och studieförmåga klarar av.

– Vi vänder oss till de elever som vi redan vet arbetar eller vill arbeta. Schemat och sysselsättningsgraden görs upp tillsammans med studenten.

För arbetet får studenten en fast månadslön som bestäms utifrån hur långt studenten kommit i sin utbildning.

Både skolor och förskolor har visat intresse för att ta emot studenterna och inledningsvis kommer ett 30-tal platser att erbjudas.

Behöver tänka nytt

Förhoppningen är att studenten ska trivas på arbetsplatsen och stanna kvar, och det ger också verksamheterna möjlighet att välja rätt person.

– Som arbetsgivare behöver vi tänka lite nytt och vi behöver kunna erbjuda olika anställningar som passar olika personer, säger Jonna Hellgren.

Projektet kommer att pågå mellan oktober och maj.

Hör vad några studenter tycker om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.