Foto: Fredrik Weibull/SVT

Larm om brand i industribyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Branden på en industri vid A6 i Jönköping var vid 14-tiden under kontroll och räddningstjänsten kunde då ägna sig åt eftersläckning. Flera styrkor har bekämpat branden som orsakade kraftig rök, som bedömdes vara giftig.

Larmet kom vid 9.52 och enligt vittnen på plats rök det då ur de nedre delarna på industribyggnaden på Bataljonsgatan på A6-området. Räddningstjänsten skickade inledningsvis fyra styrkor till platsen, och vid lunchtid jobbade ett 80-tal brandmän från nio räddningsstyrkor med att bekämpa branden. Strax före klockan 14 kunde räddningstjänsten dock meddela att man fått kontroll över branden, och att det mesta var släckt.

Enligt polisen finns inga rapporter om personskador. Vid lunchtid var branden fortfarande inte under kontroll. Släckningsarbetet bedömdes som svårt eftersom det var extremt varmt inne i bygganden där det brann.

– Vi ser hur brandmän som varit där inne kastar sig ner på marken, helt utmattade. Kollegor häller vatten på dem för att kyla ner dem och de får direkt dricka stora mängder vatten för att återhämta sig, berättar reporter Fredrik Weibull från platsen.

Fastigheten utrymd

Branden började i nedre våningen i ett garage på fastigheten, som fick utrymmas. Även en grannfastighet som ligger i vindriktningen utrymdes. Flera andra byggnader intill har inte evakuerat, men följer utvecklingen.

Enligt räddningstjänsten var det ett pallstallage med litiumbatterier som brann. Rökpelaren från A6-området syntes från stora delar av Jönköping. Enligt räddningstjänsten kan det handla om giftig rök och allmänheten uppmanades att stänga dörrar och fönster och hålla sig inomhus, inom en radie på två kilometer. Vid 14-tiden hade dock röken börjat avta och avspärrningarna dras tillbaka.

– Vi uppmanar alla att respektera avspärrningarna och om man inte absolut måste åka mot A6-området så ska man hålla sig härifrån just nu, sa en polis på plats.

Byggnaden fick utrymmas

Byggnaden utrymdes och mycket människor stod utanför. Även intilliggande företag fick evakueras eftersom röken kommit in i de lokalerna. Industrin ligger nära A6 köpcentrum och det finns också flera andra företag, bostadsområde och skola i närheten.

Räddningstjänsten uppmanade folk inom en radie av två kilometer att hålla sig inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.