Skogsbrand utanför Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand utbröt på måndagseftermiddagen väster om Vaggeryd. Ett 40-tal brandmän har bekämpat elden som upptäcktes av ett flygplan. 

Larmet kom strax efter klockan 14, om en skogsbrand vid Skogshyltasjön, väster om Vaggeryd. Branden var inledningsvis svår att lokalisera.

– Det är en otroligt besvärlig terräng med branta klippavsatser och höjder, men finns vägar runtomkring, säger Göran Melin som är ansvarigt befäl.

Helikoptrar hjälper till

Det var till en början svårt att se exakt hur omfattande branden var, men det handlar troligen om runt en hektar.

– Vi har stora resurser på plats. En helikopter från MSB är på plats och ytterligare en på väg för att vattenbomba, så just nu har vi goda förhoppningar att hålla branden begränsad, sa Göran Melin till SVT Nyheter Jönköping vid 16-tiden.

Någon timme senare uppgav räddningstjänsten att branden var omringad om än inte helt under kontroll, men bedömningen var då inte att den skulle sprida sig.

Totalt kallades ett 40-tal brandmän in från åtta olika kårer, men en del har efterhand kunnat lämna.

Bevakas till imorgon

Strax innan 19 är branden under kontroll och vid 21-tiden räknar räddningstjänsten med att de kan börja efterbevakningen och kommer troligtvis inte att lämna platsen förrän imorgon kväll.

– Det är för att det är så torrt i marken och imorgon visar prognosen höga skogsbrandsvärden, säger Jerker Sturedahl, befäl på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer