Håkan Boberg är lokalpolisområdeschef i Värnamo. Han säger att skjutningen igår inte kan kopplas ihop med kriminella nätverk som man haft problem med tidigare. Foto: SVT/Carl Carlert

Skottlossning i Värnamo – polisen utreder försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen fick polisen in flera samtal gällande bråk och en skottlossning i Värnamo. En man i 35-årsåldern vårdas nu med livshotande skador och två personer med koppling till Värnamo kommun är anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Larmen kom in vid 13.30 under söndagen och flera polispatruller beordrades till Värnamo.

– Vi är på plats för att ta reda på vad som har hänt, en person har anträffats skadad och förts till sjukhus för vård, sa Monica Bergström, presstalesperson vid polisregion Öst.

Senare på eftermiddagen bekräftade polisen att det varit en skottlossning på platsen.

En man i 35-årsåldern opererades akut på Värnamo sjukhus under söndagen och fördes senare till Universitetssjukhuset i Linköping för vidare vård. Hans tillstånd är fortsatt livshotande. Enligt polisen är mannen inte hemmahörande i kommunen. De vill inte berätta var han är bosatt.

Polisen ber om tips

En förundersökning har inletts och polisen har spärrat av den misstänkta brottsplatsen.

– Vi pratar med vittnen och personer som befunnit sig på platsen, och har även plockat in personer till polisstationen för att höra dem där, säger Monica Bergström.

Polisen vill gärna ha in tips från fler personer som har gjort iakttagelser på platsen.

Två anhållna

Under natten till måndagen anhölls tre vuxna personer misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord. En av personerna släpptes på tisdagen.

– Just nu ägnar vi oss åt att hålla förhör med vittnen och samla in uppgifter så brett vi kan, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Ser ni någon koppling till tidigare skjutningar i Värnamo?

– Vi ser ingen koppling alls till kriminella nätverk som vi haft problem med tidigare. Det här är en annan typ av händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.