20 procent av planerade kalkningar av sjöar får stoppas, uppger länsstyrelsen. Foto: SVT arkiv

Larmet från länsstyrelsen efter neddragningar: ”Känsliga arter dör ut”

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga arter riskerar att dö ut och sjöar kan bli skadliga för fiskar. Det larmar länsstyrelsen i Jönköping om – efter att de fått mindre pengar till att kalka sjöar.

Under de senaste två åren har kostnaden för kalkning ökat med nästan 25 procent.

Förra året kunde arbetet fortsätta på grund av ett extra anslag från Havs- och vattenmyndigheten – men i år sänks anslaget.

Nu måste 20 procent av planerade kalkningar i länet avslutas, uppger länsstyrelsen. Samtidigt larmar de om att det finns arter som inte kommer kunna föröka sig och kan dö ut när sjöarna försuras.

Det handlar om nästan 90 sjöar och 13 mil vattendrag kommer försuras.

Sommaren 2023 träffade SVT Nyheter Jönköping Ingela Tärnåsen på länsstyrelsen som berättade om hur försurade sjöar påverkar djur- och växtliv – hör mer i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ingela Tärnåsen vad som kan hända med länets sjöar och djurlivet där om pengarna inte räcker till kalkningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.