Lennart, 78, utsatt för nätfiske på Facebook: ”Blev kund till de kriminella”

Publicerad

Lennart Lindberg 78 år från Huskvarna deltog i en äkta utlottning av en ostbricka på Facebook, en tävling som lagts ut av Stora Coop i Jönköping. Men bedragare hade gett sig in i butikens flöde och lyckades lura Lennart och ett stort antal andra länsbor.

Misstänkta bedragare, som utgav sig för att var Stora Coop tog kontakt med Lennart Lindberg på Facebook. Efter någon dag kontaktades han av vad han trodde var den aktuella butiken, något som i själva verket handlade om försök till nätfiske. Metoden används för att bland annat komma åt användares personuppgifter.

När SVT Nyheter Jönköping kontaktar Lennart Lindberg blir han medveten om att han utsatts av ett misstänkt bedrägeriförsök.

– Jag känner mig lurad, säger han.

Se videoklippet ovan där Lennart Lindberg förklarar hur han hanterade situationen.

Coop har anmält händelsen

Stora Coop Jönköping blev också offer för bedragarna. Ingen från butiken i Jönköping vill medverka i en intervju men från centralt håll kommenterar man händelsen.

– Vi ser allvarligt på alla försök till bedrägeri mot Coops kunder. Vi anmäler alla fall och informerar återkommande våra butiker och våra kunder om pågende kända bedrägeriförsök, skriver Therese Knapp, presskommunikatör på Coop Sverige, i ett uttalande till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.