Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Leo Lowejko in i hans hundraåriga verkstad och se när han gör sina hantverkskäppar i klippet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Leo i Lommaryd är landets enda käppmakare

Publicerad

Leo Lowejko i Lommaryd utanför Aneby är möbelsnickaren som tvingades sadla om efter en sjukdom. Nu är han landets enda käppmakare.

– Jag vill återinföra käppen som ett attribut, säger han.

Intresset för möbler började när Leo Lowejko var i 20-årsåldern och han utbildade sig till maskinsnickare. Men drygt två decennier senare drabbades han av sjukdom.

– Jag fick diagnosen progressiv MS i början av 2000-talet. Och efter ett antal år blev det för tungt att jobba med möbler, och jag tillverkade min första käpp till mig själv, säger Leo Lowejko.

Tror på revival

Hantverksyrken har sakta men säkert ersatts av maskiner. Men Leo Lowejko tror att det kommer att ändras.

– Den nya generationen är duktig på hantverk, en del är mycket duktigare än vad man var förr när det inte fanns några maskiner som alternativ. Jag tror att hantverk kommer att få en ”revival”. säger han.

Följ med in i den hundraåriga verkstaden när Leo Lowejko gör sina käppar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.