Jan Björklund och Birgitta Ohlsson i Almedalen 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i Jönköping vill byta partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas lokalförening i Jönköping vill se en ny ledare för partiet. De vill att Birgitta Ohlsson ersätter Jan Björklund.

– Vi håller på med ett förnyelsearbete inom partiet och då tycker vi att man ska göra det fullt ut och även byta ut ledningen, säger Albert Söderlind, ordförande för lokalföreningen i Jönköping.

Föreningen i Jönköping har nu enhälligt beslutat att nominera Birgitta Ohlsson som ny partiledare till Liberalernas landsmöte i höst.

– Hon har varit med länge och har bred erfarenhet. Med sin bok ”Duktiga flickors revansch” har hon också blivit mer folkkär, säger Albert Söderlind.

Landsmötet hålls i Västerås den 17-19 november.

Lång erfarenhet

Enligt honom är Birgitta Ohlsson en duglig ledare med lång erfarenhet. Hon har varit ordförande för partiets ungdomsförbund, ordförande för Liberala kvinnor, suttit i riksdagen och varit Sveriges EU-minister.

LÄS MER: Liberalerna i Uppsala tror att Ohlsson kan nå yngre väljare

Med en ny partiledare tror Albert Söderlind att Liberalerna skulle kunna locka nya grupper väljare.

Finns det några problem med att byta partiledare när det är mindre än ett år till valet?

– Det är alltid riskabelt att byta partiledare, men Birgitta Ohlsson är ingen nykomling så jag tror inte att det kommer att vara några problem.

Fler vill byta partiledare

Liberalernas lokalförening i Jönköping är inte ensamma om att vilja byta partiledare. Även Liberalerna i Uppsala, och Järfälla har nominerat Birgitta Ohlsson som ny partiledare.

LÄS MER: Liberalerna i Örebro splittrade kring Björklund

Jan Björklund själv säger så här om kraven från flera håll på hans avgång.

– Jag bedömer att jag har ett starkt stöd i Liberalerna. Ingen ledare har ett hundraprocentigt stöd, i synnerhet inte när man har varit med så länge som jag. Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support, säger Jan Björklund till TT.

Men han vill själv gärna vara kvar på posten ytterligare ett tag.

– Jag är väldigt taggad och sugen att fortsätta den här uppgiften, att fortsätta förnyelsen av vår politik, att leda partiet i valrörelsen till en valseger och sedan bilda en ny svensk regering, säger Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.