Marita Melin lider av sjukdomen lipödem.

Lipödem – sjukdomen få känner till

Uppdaterad
Publicerad

Marita Melin trodde att hon var överviktig, men det visade sig att hon drabbats av den kroniska sjukdomen lipödem som ständigt gör sig påmind i hennes vardag.

Marita Melin från Jönköping har lidit av smärta och övervikt sedan tonåren. Men det är först för två år sedan hon förstod att hon hade en sjukdom och efter ett besök hos läkaren fick hon diagnosen lipödem.

– Sjukdomen är väldigt begränsande och handikappande. Benen känns som tunga stockar och om man gått länge så blir det väldigt smärtsamt, säger Marita Melin.

Sjukdomen drabbar kvinnor

Lipödem är en ödemsjukdom som orsakar svullnad och värk i framför allt lår, underben, rumpa och höfter. Sjukdomen drabbar i stort sett bara kvinnor och bryter oftast ut i samband med hormonella förändringar, såsom pubertet, graviditet och klimakteriet.

Foto: Svenska Ödemförbundet

Kunskapen om lipödem är överlag väldigt dålig, även inom vården och det kan ta lång tid innan patienten får rätt vård. Flera av de drabbade vet inte ens om att de bär på sjukdomen. Många gånger misstas den för övervikt eller fetma. Men det går varken banta eller träna bort lipödem.

– De flesta patienter som jag pratat med i Lymf Jönköping får själva informera sina läkare om vad lipödem är för någonting och även vad de behöver för vård, säger Marita.

Behandlingar lindar

I dag tvingas de som lider av sjukdomen själva bekosta många av behandlingarna som lindrar smärtan, vilket kan bli dyrt och alla har inte råd. Men för Marita var det ett måste för att bli bättre. Hon har även gått på bassängträningar och tränat på gym och det har gett resultat.

– Från att ha haft ett enormt lymfödem i både händer, fötter och hela kroppen så har jag fått bort femton liter vätska och det tror jag alla kan tänka sig hur ont det har gjort att ha det i kroppen.

I föreningen delar de erfarenheter

Marita är aktiv i ”Lymf Jönköping”, en grupp för de som har sjukdomen.

– Vi har olika aktiviteter vi delar erfarenheter och kunskap med varandra för att fler ska veta vad de ska fråga doktorn om.

Marita berättar att hon själv haft tur när det gäller kontakten med vården. Men det är viktigt att fler får kunskap om sjukdomen, så att rätt vård sätts in i tid.

– Om man byter bort magsäcksoperationer, sjukskrivningar och hemhjälp mot behandlingar så att folk kan bli friska, då skulle samhället spara massor med pengar. Det skulle också spara ett enormt lidande för kvinnor som har lipödem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.