Livsmedelsverket om alternativ till kött: ”Positivt men behövs inte”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets ser positivt på utvecklingen att fler väljer alternativ till kött, men tycker samtidigt inte att produkterna fyller något behov.

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket och arbetar med kost- och hälsofrågor.

”Behövs inte”

Hon tycker att utveckling med fler varor som är ett alternativ till kött i Sverige är positivt, och ser gärna att människor väljer att äta mer från växtriket och mindre från djurriket. Men hon säger också att köttsubstitut är överflödig.

– Egentligen behövs de inte. Om man tittar ur ett hälsoperspektiv är det minst lika bra att laga egna rätter från grunden med bönor, ärtor och linser, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Hör mer vad nutritionisten Åsa Brugård Konde har att säga om alternativ till kött och en vegetarisk kost i klippet ovan.

DET HÄR ÄR LIVSMEDELSVERKET

Livsmedelsverket är en expert- och central kontrollmyndighet när det gäller livsmedel i Sverige. Myndigheten arbetar för att ingen konsument ska bli lurad vad gäller matens innehåll, för säker mat och bra dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.