Ytterligare ett lodjursangrepp har inträffat utanför Mullsjö. Nu har ett nytt beslut om skyddsjakt tagits av Länsstyrelsen. Foto: TT

Lodjur dödade lamm – ny skyddsjakt inledd

Publicerad

I fredags kväll dödades ett lamm i en hage i Mullsjö kommun av ett lodjur. Nu har Länsstyrelsen, för tredje gången, inlett skyddsjakt i det aktuella området.
– Vi är ganska säkra på att det handlar om samma individ, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Sedan den 15 januari 2017 så har nu sju lodjursangrepp inträffat i Mullsjö och Habo kommun. Det sjunde inträffade i fredags kväll i en hage norr om Mullsjö.

– Efter att vi vid besiktningen av lammet kunde konstatera att det handlade om ett lodjur så tog vi ett muntligt beslut om skyddsjakt på ett lodjur, säger Linda Andersson rovdjursansvarig på Länsstyrelsen till SVT.

– Vi tror att det handlar om samma individ som dödat de andra fåren och lammen. Tidigare har man två gånger beslutat om skyddsjakt i samma område utan att något djur anträffats.

Längre jaktperiod

Det nya beslutet sträcker sig nu fram till och med den 31 juli.

– Ja vi tog beslut om en längre period eftersom det nu är betessäsong och det då finns risk för fler angrepp, med beslutet i ryggen så är vi nu beredda att agera direkt vid ett angrepp.

Enligt Linda Andersson så brukar lodjur återkomma till samma ställe för att jaga.

– Därför är det viktigt att vi kan vara på plats snabbt där det skett ett angrepp för att vara säkra på att vi hittar rätt lodjur. Det finns ett 30-40 tal lodjur i länet men det är ju inte vanligt att de attackerar tamdjur.

Vilka slutsatser kan man dra av att lodjuret attackerar tamdjur?

– Det behöver inte vara skadat eller så, det har nog bara upptäckt att detta är ett lätt sätt att få tag på mat. Eftersom den senaste attacken var  i vintras så livnär det sig inte enbart på tamdjur utan troligen i huvudsak på rådjur.

Svårt att skydda sig

Skyddsjakten gäller nu ett område i Jönköpings län runt Mullsjö och Habo kommuner samt en bit in i Ulricehamns kommun där det skett liknande lodjursangrepp.

En särskild jaktledare är utsedd.

– Det är väldigt svårt att skydda sig mot lodjursangrepp, när det handlar om varg så kan man sätta upp elstängsel, men det hoppar lodjuret helt enkelt över, säger Linda Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer