Fredrik Hardeström (t v) var huvudpersonen i Musikteater Frejas julshow, Jul hos Fredrik, på Kulturhuset Spira i december 2018. Gästartist (t h): Tommy Blixt, musiker. Foto: Lars Kroon

Frejas musikteater nominerad till prestigefyllt pris

Uppdaterad
Publicerad

Scenkonstgalan hålls den 18 februari på Stora Teatern i Göteborg och jurygruppen har gått ut med sina nomineringar. Från Jönköping är Frejas musikteater nominerad med produktionen Jul hos Fredrik.

Freja musikteater är en verksamhet som funnits i över tio år som består av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat. Deras produktion ”Jul hos Fredrik” är nu nominerad till årets brott i Scenkonstgalan, kategorin årets brott vill hylla dem som brottar ner normen. 

– Det är väldigt väldigt stort och fantastiskt att vi blir uppmärksammade och framförallt att den här gruppen som är oerhört kompetenta blir uppmärksammande. Det är guld värt och även om vi inte vinner ger den här nomineringen stor glädje, säger Eva Edevik som var ansvarig regissör och manusförfattare för projektet.

Frejas ledning: Eva Edevik, regissör, Sanna Holmgren Jonsson, konstnärlig ledare, och Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef. Foto: Lars Kroon

Föreställning fylld av musik

Fredrik Hardeström var huvudpersonen i julshowen Jul hos Fredrik på Kulturhuset Spira i december 2018. Jul hos Fredrik är en föreställning fylld av gemenskap och glädje och den tar även upp funderingar om vad högtiden för med sig. Den innehåller mycket sång och musik men även en tankeställare som gör att det blir en julföreställning som inte liknar något annat.

– Det är häftigt när scenkonst kan bli som en rörelse framåt och när en föreställning engagerar en publik på ett helt nytt sätt. Jul hos Fredrik har bjudit på ett helt nytt perspektiv, särskilt då personer med diagnoser ur autismspektrat inte är de som vanligen får ta plats på scenen, säger Matilda Johansson, galageneral och medgrundare till Scenkonstgalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.