Visa alla (2)

Smålands SHL-lag: Egna talanger viktiga – vinna är viktigare

Publicerad

Endast fyra spelare i Smålands tre SHL-lag har nått A-laget genom den egna organisation.

På lördag drar SHL, Sveriges högsta ishockeyliga för herrar, igång igen och för första gången någonsin gör sig tre lag från Småland redo att kliva in i serien.

Men trots att cirka 70 spelare på lördag ska representera antingen HV71, Växjö Lakers eller IK Oskarshamn så lyser de egna produkterna med sin frånvaro. Räknar man de spelare som representerar samma förening i dag som när de började hockeyskolan är siffran fyra. Tre i HV71, en i IK Oskarshamn och ingen i Växjö Lakers.

Egna talanger viktiga – vinna är viktigare

Samtliga småländska lag säger till SVT Jönköping att de lokala produkterna är viktiga för föreningen, men säger också att spelarna, oavsett var man är fostrad, måste vara tillräckligt bra.

– Jag tror att folk mest av allt vill se att laget vinner. Det är faktiskt de mest intressanta så de är vad vi har gått för, säger Sam Hallam, tränare i Växjö Lakers.

Fler når klubbarna i senare skede

Om man räknar de spelare i Smålands tre SHL-lag som fostrats i samma förening som de representerar i dag är siffran fyra. Men räknar man in de spelare som kommit till klubben medan de fortfarande var juniorer stiger siffran till 19. Tolv av dem finns i HV71.

– Vi tycker att de både är roligare att ha lokala spelare från Jönköping, som växt upp i vår hockeyskola, eller näst i tur i närområdet i någon av klubbarna här, säger Johan Davidsson, assisterande sportchef i HV71.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer