Kanske tror många att de fått in löss när de plötsligt får bett som rodnar och kliar. Men i många fall handlar det den här årstiden om fågelloppor. Foto: SVT

Lömska loppan förväxlas med löss

Uppdaterad
Publicerad

Fågelloppans tid är här. Då har Anticimex fullt upp med att hjälpa drabbade att bli av med odjuret.

– Det är likadant varje år, säger Nico Marinopoulos, skadedjurstekniker på Anticimex.

Kanske tror många att de fått in löss när de plötsligt får bett som rodnar och kliar. Men i många fall handlar det den här årstiden om fågelloppor. Ett litet kryp som huserar i värmen hos främst fåglar och igelkottar och som ofta kommer in i huset via katter och hundar.

– Det är likadant varje vår. Lopporna som vaknar till liv och som kanske övervintrat i fågelbon, börjar genast söka efter mat. Och kanske hoppar de då på hunden eller katten och följer med in i huset och ramlar av i soffan eller i sängkläderna. Och då kan de bita människan, säger Nico Marinopoulos, skadedjurstekniker på Anticimex i Jönköping.

Undviker kemiska medel

Men det finns enligt Nico Marinopoulos ingen risk att loppan etablerar sig i hemmet eller övervintrar.

– Den överlever max 5-8 veckor inomhus. Och under den mest intensiva perioden kanske man kan hålla lite extra koll på sina husdjur.

Men om nu fågelloppan ändå tar sig i huset så görs ingen sanering.

– Vi undviker att använda kemiska medel men det händer att vi sätter upp klisterfällor. Men rekommendationen är främst att städa så noga det går sedan försvinner ju problemet av sig självt.

Fågelloppan finns i flera andra länder och har varken ökat eller minskat de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.