Foto: SVT

Loppisfyndet kan stå dig dyrt – vägglöss gillar gamla möbler

Uppdaterad
Publicerad

Många fyndar på loppis nu under sommaren. Men det kan stå dig dyrt för det kan nämligen finnas väglöss i gamla möbler.

Den ljusskygga blodsugaren var i stort sett utrotad i västvärlden, men sedan 2014 har saneringarna av vägglöss ökat med 60 procent, enligt statistik från Anticimex. Ökat resande är främsta orsaken men en annan risk är när du köper begagnade möbler som sängar, soffor och andra stoppade möbler.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar – vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är den svårare att upptäcka, skriver Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Vägglöss kan ligga i dvala

Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år. De är ljusskygga och hittar sina gömställen i sprickor och skrevor i möbler och textilier.

– När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader, skriver Susanne Fagerberg.

Om du drabbas av vägglöss bör du söka professionell hjälp.

Ett trendbrott anas

Efter flera år med ökat antal saneringar av vägglöss ser nu Anticimex ett trendbrott. I fjol genomfördes sex procent färre vägglössaneringar i landet, men skillnaden mellan länen är stor. I nio av landets 21 län ökade saneringarna i fjol. Ett av dem är Jönköping, där antalet vägglössaneringar ökade med drygt tio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.