Kommunen och bostadsbolaget Vätterhem har kommit överens om vad som ska bli av det gamla stadshuset i Huskvarna. Se klippet för att höra Vätterhems vd Raymond Paska prata om planerna för huset. Foto: Ebba Öberg/SVT

Snart kan du bo i Huskvarnas gamla stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Nu är en lösning för Huskvarnas gamla stadshus klar. Fastigheten har stått tom i ett par år, med byggställningar längs fasaden. Nu är det kommunala bostadsbolaget Vätterhem berett att bygga om det anrika huset till lägenheter, men byggställningarna blir kvar ett tag till.

Det var 2017 som Jönköpings kommun lämnade det gamla stadshuset i Huskvarna och flyttade några hundra meter västerut till ett nybygge. Sedan dess har lokalerna stått tomma, och många huskvarnabor har reagerat över de plastinklädda byggställningar som är uppsatta som skydd längs fasaden.

Men nu tycks en lösning vara på gång, vilket Jönköpings-Posten var först med att berätta.

Det är det kommunala bostadsbolaget Vätterhem som är beredda att köpa av kommunen. Avtalet är inte underskrivet ännu, men parterna är överens. Affären ska även godkännas av kommunfullmäktige.

Blir nya lägenheter

– Det blir ett 70-tal små lägenheter och verksamheter i bottenplan, säger Raymond Paska som är vd för Vätterhem till SVT Nyheter Jönköping.

Vad får ni betala för stadshuset?

– Det kan jag berätta när avtalet är underskrivet.

Ställningarna kvar en tid framöver

Under ett par års tid har det gamla stadhuset varit inpackat med byggställningar och plast. Orsaken är att fasaden och fönstren är i dåligt skick. En åtgärd som enligt P4 Jönköping kostat 90 000 kronor per månad.

– Jag håller med om kritiken att det ser tråkigt ut. Hade vi sluppit byggställningarna och kostnaden så hade vi gärna gjort det, men de är nödvändiga av säkerhetsskäl”, säger Thomas Bergholm som är teknisk direktör i Jönköpings kommun till P4.

Vad som händer med ställningarna framöver kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.