Rådjuren på bilden har inget med olyckorna i artikeln att göra. Foto: TT/Arkiv

LRF kräver nya regler

Publicerad

LRF i Jönköpings län vill nu se hårdare tag för att få ned antalet viltolyckor i länet. I en skrivelse till Länsstyrelsen vill de se krav på åtgärder mot utfodring av vilt.

LRF hänvisar till att det skett flera olyckor i länet, särskilt under november månad och att Jönköpings län ser ut att gå emot en ny rekordnivå.

– Vi ser det som ett stort problem att vi bygger upp stammar som är större än vad naturen klarar av. Vi ser ett resultat nu som visar flera viltolyckor varje dag, säger Bo Arvidsson, viltansvarig på LRF i Jönköpings län.

 I brevet skriver dem att den stora utfodringen av vilt som pågår i skog och mark lett till viltstammar som nu växer explosionsartat. Enligt LRF sker det ungefär 3000 viltolyckor i länet varje år, de flesta med rådjur. I hela landet har det hittills i år skett över 48 600 viltolyckor.

För stora stammar

I höstas lade regeringen fram en proposition i riksdagen om att man inte skulle få utfodra vilt under vegetationsperioden, men den röstades ned. Enligt Bo Arvidsson är det idag relativt vanligt att djur som exempelvis vildsvin utfodras för att kunna bygga ut stammarna.

Idag är det inte olagligt att utfodra djur i naturen men ett sätt att minska antalet olyckor enligt LRF är att sätta upp regler för utfodring. De menar att viltstammen då på sikt skulle bli hållbar.

– Länsstyrelsen och kommunen måste kolla på detta. Man har möjlighet att angripa det här med hjälp av miljöbalken, säger Bo Arvidsson på LRF.

– Vi vill inte utrota viltet, men vi vill inte se de här stora stammarna som blir med hjälp av utfodring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer