Stefhan Klang, styrelsefordförande i Svenska cykelförbundet, i samspråk med proffscyklisten och hemmaåkaren Tobias Ludvigsson vid tempobanan utanför Lekeryd. Foto: Johannes Tolf

Ludvigsson favorit i tempo-SM på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag avgörs tempoloppet i cykel-SM på vägarna utanför Lekeryd. Storfavorit är proffscyklisten och hemmaåkaren Tobias Ludvigsson, som också har varit med och bestämt dragningen av SM-banan.

– Det är klart att det kan vara en liten fördel att känna till banan bra, man vet om varje litet tjälskott.

Eliten kör två varv

Banan är 15 kilometer lång och ligger i närheten av Lekeryd, med start och mål vid Uddebosjön. Tanken är att SM i tempolopp ska köras på banan utanför Lekeryd åtminstone de kommande fem åren. Worldtourcyklisten och regerande svenske mästaren i tempo Tobias Ludvigsson har tillsammans med sin bror Fredrik varit med och tagit fram banan.

På onsdag den 14 augusti tävlar eliten på dam- herrsidan och lördagen den 17 augusti körs JSM, USM, MSM och Para-SM. Elit, junior och master kör två varv på banan, övriga klasser ett varv.

Hemmaåkaren Tobias Ludvigsson är storfavorit i onsdagens SM-tempolopp. Foto: Johannes Tolf

Visas på storbildsskärm i Jönköping

Tävlingen kommer att tv-sändas och visas på storbildsskärmar inne vid Lillsjöplan vid Munksjön i centrala Jönköping. Då arrangeras också Cykelns dag i Jönköping och det kommer att vara fullt med olika aktiviteter där besökarna kan testa olika typer av cykling.

Från cykelförbundets sida vill man fortsätta att satsa på fler tävlingar i Jönköping framöver, inte enbart SM i tempolopp.

– Vi hade ju mountainbike-EM här 2016 och vi hoppas att det ska kunna arrangeras fler internationella tävlingar i området på sikt, säger Stefhan Klang, styrelseordförande i Svenska cykelförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.