Storbranden i Eksjö bröt ut den 16 augusti 2015 Foto: Bengt Ljunggren, Grafica AB

Lyckad räddningsinsats efter storbranden

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna omkom och 200 personer evakuerades efter storbranden i Eksjö för ett halvår sedan. Nu hyllas räddningsinsatsen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men det fanns samtidigt flera brister som hade kunnat begränsa brandförloppet.

En ung kvinna omkom och flera unika trähus totalförstördes i branden som började tidigt en söndagsmorgon i augusti. Omkring 200 personer i området Cicelören evakuerades och femton personer fick sina bostäder förstörda i branden. Samtliga byggnader i kvarteret var byggnadsminnen.

Läs mer: Brand i unika trähus i Eksjö

Bakgrunden till att statliga MSB utrett räddningsinsatsen är att man anser att branden hade ett nationellt intresse då det fanns kulturminnesmärken i trästaden från 1600-talet.

300 timmars arbete

Två MSB-utredare har lagt 300 timmar på arbetet. Utöver myndighetens utredning har även kommunen gjort en egen, som idag presenterades under en pressträff i Eksjö. Utredarna redovisar ett 60-tal erfarenheter och åtgärdsförslag i rapporten.

Bland annat visar rapporten på ett antal avvikelser vid utlarmningen. Positioneringen tog lång tid och det lämnades felaktig information om vilka styrkor som hade larmats när de första enhetena kvitterade larmet. Den utökade larmplanen som fanns användes inte och därför försenades larmet till den räddningschef som var i beredskap.

– Det förekom flera avvikelser i utlarmningen. Vi tror brandspridningen hade kunnat begränsas, inte i lägenheten där den utbröt men däremot i fastigheten, säger Elisabeth Samuelsson, en av MSB:s utredare.

MSB föreslår även att räddningstjänsten ska förelägga fastighetsägare att ha automatiska brandlarm, något som var urkopplat i det här fallet.

På det stora hela hyllas räddningsinsatsen för att man lyckades bra och räddade stora delar av den gamla trästaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.