Foto: SVT/Linda Mathillas

Maja är bland de bästa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Maja Malmström, uppvuxen på Visingsö, tog hem en andra plats när SM i orgelmusik avgjordes i Jönköping i helgen. – Att bara ta sig till final var en vinst, säger hon.

Under lördagskvällen utsåg juryn en vinnare i det Svenska Orgelmästerskapet i Kristine Kyrka i Jönköping. Det var i samband med festivalen Vätterorgel som ett svensk mästerskap arrangerades. Tävlingen, där unga organister födda efter 1983 fick delta, bedömdes av en internationell jury med tre medlemmar. Bland annat Hans Fagius från Svenska Orgelsällskapet.

– Det är fantastiskt roligt att hjälpa till att lyfta orgeln som instrument och det är ju ett perfekt tillfälle under den här typen av festival, sa Maja till SVT Nyheter Jönköping när tävlingen inleddes under fredagen.

Slutade tvåa

Enligt Maja Malmström var det en vinst att bara ta sig till final.

– Hela situationen är ju väldigt speciell med kort förberedelsetid så det kunde gått hur som helst. Det är mycket som ska klaffa.

Vann gjorde Oscar Rutberg, student vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han fick även ta emot publikens pris och 20 000 kronor av Svenska kyrkan.

Lyckat arrangemang

Maja Malmström vann 10 000 kronor samt äran att spela på en handfull konserter runt om i Sverige.

– Bland annat på min favoritorgel i S:t Johannes Malmö så jag är mycket nöjd, avslutar hon.

Arrangören Hans Fagius säger till SVT att han är nöjd med helgens festival.

– Det har varit jättebra. Alla var nöjda och glada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.