Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturchef Lars Alkner dödshotades av en besökare, i klippet ovan beskriver han vad som hände. Foto: SVT

Man dödshotade Värnamos kulturchef – får inte tillträdesförbud

Uppdaterad
Publicerad

Han hotade Värnamos kulturchef Lars Alkner med att slå honom på käften och dömdes för olaga hot. Det hindrade inte mannen från att dödshota kulturchefen ett år senare. Nu åtalas han för samma brott, men får inte tillträdesförbud till biblioteket.

– Man kan undra lite vad som krävs, säger Lars Alkner.

Det handlar om två händelser då Lars Alkner avvisat samme man från biblioteket. Den första ägde rum under sommaren 2022, när mannen bland annat spridit ut både sina och stadsbibliotekets tillhörigheter över golvet i tidningsrummet och hotat en anställd, enligt Alkner.

– Han har upprepade gånger brutit mot våra ordningsregler, uppträtt stökigt och hotfullt, druckit alkohol. Då jag pratar med honom hotar han med att slå mig på käften.

Mannen dömdes för olaga hot till böter och villkorlig dom. Ett drygt år senare återupprepades samma scenario och han avvisades från biblioteket igen. Då hotade han kulturchefen med att både tortera och skjuta honom.

Hör mer om dödshotet i klippet ovan.

Får inte tillträdesförbud

Kulturchefen polisanmälde mannen och ansökte om tillträdesförbud, men trots att mannen nu står åtalad för olaga hot får han inte inte tillträdesförbud.

Åklagaren Viktor Wetterö säger till SVT att det är en komplex och mångfacetterad fråga, där kraven för att tilldelas ett tillträdesförbud på ett bibliotek är höga.

– Man ska väga in om personen kan få tillgång till tjänsterna på något annat sätt. Till exempel finns det ofta flera matvarubutiker på en ort, men bibliotek finns det inte lika många av, säger han.

Många rättar sig efter tillsägelse

Viktor Wetterö menar att man ska använda mindre ingripande åtgärder om det är möjligt. Därför höll polisen ett förhör med mannen, där han upplystes om att fler ordningsstörningar kan leda till ett tillträdesförbud.

– Många rättar sig efter det, menar Viktor Wetterö.

Den åtalade mannen har nekat till anklagelserna.

I klippet nedan svarar Viktor Wetterö på varför en en dom och ett åtal inte var tillräckligt för ett tillträdesförbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Viktor Wetterö om varför mannen som hotat kulturchefen i Värnamo inte fått tillträdesförbud. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.