Foto: TT/Arkiv

Man dog efter akupunkturbehandling – nål stacks in i hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

En man som fick akupunkturbehandling vid en privat mottagning i Jönköpings län avled efter att en nål misstänks ha skadat hjärtat. Nu åtalas den kvinna som utförde akupunkturbehandlingen på mannen för vållande till annans död, grovt brott.

Det var i mars förra året som mannen, som hade en bakomliggande sjukdomsbild, fick en behandling med akupunktur vid mottagningen som ligger i Jönköpings län. Enligt åtalet ska nålar ha placerats på mannens bröstkorg, och en av nålarna då orsakat svåra skador på mannens hjärta med en blödning i hjärtsäcken som följd. Enligt åtalet var det detta som var orsak till att mannen senare avled.

Åklagare har nu åtalat kvinnan som utförde behandlingen för vållande till annans död, grovt brott.

Kvinna förnekar brott

”Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Vid genomförandet av den aktuella behandlingen, vilket krävde särskild uppmärksamhet eller skicklighet har kvinnan gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag. Brottet ska med denna bakgrund anses som grovt”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Kvinnan, som nu riskerar fängelse i högst sex år, förnekar brott och menar att hennes behandling inte är orsaken till mannens död. Enligt hennes försvarsadvokat har åklagaren dragit fel slutsatser av den medicinska utredningen. En utedning som advokaten beskriver som komplex, inte minst med tanke på mannens hälsotillstånd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer