Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar reportern hur attacken mot polisen gick till. Foto: Johannes Tolf/SVT

Man döms för att ha knivskurit ledig polisman i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern döms i Jönköpings tingsrätt för att ha knivskurit en ledig polisman som försökte avstyra ett bråk mellan honom och två kvinnor på Haga i Jönköping i september. Mannen döms för grov misshandel till 4 års fängelse.

Åklagare Christina Hildebrand åtalade mannen för försök till mord i första hand och grov misshandel i andra. Han åtalades även för grovt våld mot tjänsteman. Jönköpings tingsrätt väljer att döma honom för grov misshandel av polismannen.

Det var natten mot den 18 september som en ledig polisman hörde det pågående bråket och sprang till platsen. Han försökte stoppa misshandeln genom att skrika att han var polis och försöka ringa 112.

Sa sig inte minnas

Den nu dömda mannen har varken kunnat erkänna eller förneka gärningen eftersom han inte säger sig komma ihåg händelsen.

Hans försvarsadvokat har sagt att knivhugget träffat höftbenskammen på polismannen och han har hävdat att det därmed borde utgöra grov misshandel och inte försök till mord.

Mannen döms även för misshandel på en av de båda kvinnor som fanns på platsen vid tillfället.

Gärningsmannen ska betala 89 330 kronor i skadestånd till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.