En man blev bortförd från Ekhagsringen i Jönköping under fredagskvällen. Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

Man fördes bort i bil i Jönköping – misstänkt mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps under natten till söndagen och sitter nu anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott. Det var i fredags kväll som en man i 20-årsåldern i Jönköping fördes bort mot sin vilja. Han hittades skadad i Barnarp utanför Jönköping och fick föras till sjukhus.

Enligt vittnesuppgifter ska han ungefär tjugo minuter tidigare tvingats in i en bil i Jönköping. När en man i 40-årsåldern försökte ta upp jakten på bilen ska ett skott avlossats.

Det var vid 18.30-tiden som polisen larmades till Ekhagsringen i Jönköping. Enligt uppringare ska flera personer ha varit inblandade i ett bråk.

Bortförd under hot

När polisen kommer till platsen uppger vittnen att en man, under hot, har blivit bortförd i en bil.

– När vittnena har försökt hindra detta ska de också ha blivit hotade, säger Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen.

En man i 40-årsåldern, som befunnit sig på platsen, ska då tagit upp jakten på bilen med egen bil. Ett skott ska då ha avlossats vilket fått 40-åringen att stanna.

– Vi har skäl att tro att skott har avlossats. Sedan om det är riktat mot någon eller upp i luften vet vi inte, säger Erik Terneborn.

Förd till sjukhus

Ungefär tjugo minuter senare kan den bortförda mannen själv slå larm till polisen. Han ska då ha blivit lämnad i Barnarp söder om Jönköping.

– Han är skadad när han påträffades och förs ganska omgående med ambulans till sjukhus, säger Erik Terneborn.

Vilken typ av skador det rör sig om kan Erik Terneborn från polisen inte säga. Under fredagskvällen har polisen kunnat höra 20-åringen på sjukhus.

Fortfarande under lördagen är det oklart vilka skador mannen fick.

Området avspärrat

Under fredagskvällen var ett område vid Ekhagsringen i Jönköping avspärrat. Polisen har pratat med vittnen och det kommer även att genomföras en teknisk undersökning på platsen.

Händelsen utreds som försök till mord, människorov, grovt olaga hot och grov misshandel.

Åklagaren förtegen

Under natten mot söndagen greps två män som nu sitter anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott. Enligt åklagarmyndigheten kan det bli tal om fler brottsrubriceringar.

Vad kan du säga om de anhållna männen?

– Vi är i ett tidigt skede och utredningen kan komma att ändras så därför vill inte åklagaren lämna ut fler uppgifter i nuläget, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Efter att artikeln skrevs har rubriceringen ändrats till människorov, grovt människorov, grovt olaga tvång, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer