Nässjöbo åtalas för sex fall av våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern åtalas av Eksjö tingsrätt för att sexuellt ha utnyttjat totalt tio flickor, majoriteten av dem under femton år. Brotten gäller bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannen har begått brotten mellan åren 2018 och 2021. Han är boende i Nässjö kommun, men de drabbade bor i flera olika svenska städer. Totalt är det tio flickor som åklagare menar är drabbade och nio av dem var under 15 år vid brottstillfället. Den yngsta var elva år.

Mannen åtalas för en rad brott. Sju fall av sexuellt ofredande, sex fall av våldtäkt mot barn, fem fall av försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell dosering, fyra fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, ett fall av olovlig identitetsanvändning, ett fall av grovt olaga integritetsintrång, ett fall av grovt förtal, ett fall av våldtäkt och kränkande fotografering. I det sistnämnda fallet har övergreppen skett i hans bostad.

Uppmanat tjejerna att filma sig själva

Mannen ska ha uppmanat flera av tjejerna att utföra sexuella handlingar på sig själva och skicka filmerna till honom. En del av bevisningen är att han ska ha skickat tjejernas bilder och filmer till fler offer och förmått dem att härma handlingarna. Filmerna och bilderna har han sedan hotat att sprida. Mannen har lurat flera av tjejerna att han är en kille i samma ålder som dem.

Annan bevisning är bilder på mannens könsorgan och andras som har har delat med tjejerna. På lagringsenheter hittades totalt 383 barnpornografiska filer och vissa av dem har han delat på internet.

Yrkar på utvisning

Åklagare yrkar att han efter avtjänat straff ska utvisas från Sverige och förbjuds att återvända under 15 års tid. Fallet kommer avgöras vid elva förhandlingstillfällen i tingsrätten med start den 21 februari. Mannens advokat Mikael Svegfors vill inte gå ut med klientens inställning till de brott han anklagas för innan förhandlingen börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.