En bild från förundersökningen som visar platsen där de misstänkta våldtäkterna ska ha genomförts, men som nu mannen frias från. Foto: ur Polisens förundersökning

Man från Vetlanda i rätten för våldtäkt mot ukrainsk flyktingflicka

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot den man i 20-årsåldern som i somras greps i sin lägenhet tillsammans med en trettonårig flicka. Enligt åtalet har han våldtagit flickan, en ukrainsk flykting, flera gånger under de fem dagar som hon befann sig hos honom.

Den trettonåriga flickan fick kontakt med mannen på sociala medier och bara ett par dagar senare erbjöd han henne en tågbiljett och att komma och bo hos honom i Vetlanda. Då har han redan skrivit till henne om giftermål och kallar henne sin prinsessa.

I polisens utredning finns utdrag ur deras konversation på meddelandetjänsten Whats app där han skriver: ”Jag kommer älska dig som om du var den första och sista i världen” [...] och ”jag vill ha ett barn av dig”.

Våldtog henne direkt

I utredningen finns också meddelanden som visar att han var medveten om hennes ålder. I de första förhören säger flickan att de bara är vänner och att inget sexuellt har hänt mellan dem. Bara dagar senare berättar hon dock att mannen förgrep sig på henne direkt efter att hon kommit till lägenheten.

– Vi kom hem. Han började direkt att antasta mig. Jag sa nej, nej, nej. Men det hjälpte inte, säger hon i förhör.

Flickan anmäldes försvunnen av sin syster och via den tågbiljett som mannen köpt till flickan kunde polisen lokalisera henne till mannens lägenhet i Vetlanda. Mannens bror, som också bodde i lägenheten, greps samtidigt, men släpptes senare. 

Rymt hemifrån tidigare

Flickan har tidigare rymt från sin familj vid två tillfällen. Hon flydde från kriget i Ukraina tillsammans med sin pappa och syster i mars förra året. Enligt förundersökningen finns mamman kvar i Ukraina.

I förhör har hon berättat hur hon ville starta ett nytt liv med mannen.

Flickan: [Mannens namn] sa till mig att jag ska glömma allt som hänt mig och ska kliva in i det nya livet tillsammans med honom.

Förhörsledare: Hur menade han då?

Flickan: Att jag ska glömma hela min familj och att jag ska vara ihop med honom och han ska ge mig ett bra liv.

Mannen nekar till brott och hävdar bland annat att han är homosexuell och inte haft något intresse av flickan. Åklagaren yrkar på att mannen utvisas från Sverige och förbjuds återvända under tio år.

Mannen har under rättegångens första dag inte ändrat sin inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.