En man har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis i Eksjö. Foto: Gustaf Söderström

Man ihjälskjuten av polis vid inbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern sköts till döds i samband med ett misstänkt inbrott i Eksjö under natten till onsdagen. Mannen fördes till sjukhus där han senare avled.

– När polisen ska ingripa uppstår tumult och en av poliserna avlossar sitt tjänstevapen, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef på Höglandet.

Det var klockan 03.09 som polisen fick larm om att en person höll på att krossa rutor och eventuellt försökte ta sig in i en fastighet med flera lägenheter i Eksjö. När polispatrullen kom till platsen träffar de på mannen i 25-årsåldern och tumult uppstår.

Känd av polisen

Enligt polisen var mannen, som är välkänd av polisen sedan tidigare och hemmahörande i Eksjö, beväpnad med någon form av tillhygge. Mer än så vill polisen inte säga i nuläget utan hänvisar till kommande utredning.

Var på kroppen träffades mannen?

– Det kan jag inte säga, men det var mer än ett skott som avlossades.

Träffades han av flera skott?

– Det vet jag inte, men fler än ett skott har avlossats.

Mannen skadades svårt och polispatrullen påbörjade första hjälpen samtidigt som de tog sig till sjukhuset. Där fick mannen ytterligare vård innan han dödförklarades.

Ingen polis skadad

Händelsen kommer nu att utredas av Särskilda åklagarkammaren, vilket är rutin när poliser tvingas avlossa sitt tjänstevapen. Därför vill polisen inte lämna några detaljer om händelseförloppet.

Ingen polis uppges ha skadats fysiskt. De togs ur tjänst direkt efter händelsen.

Ett stort område spärrades av i centrala Eksjö under onsdagsmorgonen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.