En 74-årig man lurades på 156 000 kronor. Nu uppmanas banken att betala tillbaka större delen av summan. Foto: TT

Jönköpingsbo lurades av bedragare – banken rekommenderas betala tillbaka 144 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 74-årig man lurades på 156 450 kronor av bedragare när han lät sig byta ut sitt bank-ID under ett telefonsamtal. Nu rekommenderas banken betala en ersättning till mannen på 144 450 kronor.

Den 74-årige mannen fick ett sms som han uppfattade var från Nordea. Meddelandet kom i samma sms-slinga som han tidigare fått sms från banken i. Han uppmanades att ringa ett telefonnummer eftersom det skulle förekomma oegentligheter på hans konton. Vid samtalet blir han ombedd att ladda ner ett nytt Bank-ID och vilket han gör. Bedragaren lurar då till sig 156 450 kronor innan mannens bank, Nordea, uppmärksammar bedrägeriet.

Banken uppmanas betala tillbaka 144 000 kr

Banken menar att mannens agerande rent juridiskt har varit grovt oaktsamt och man motsätter sig kravet på ersättning. Men Allmänna reklamationsnämnden, ARN, gör en annan bedömning. De bekräftar att mannens agerande varit grovt oaktsamt och att han därför enligt lag ska stå för 12 000 kr av den förlorade summan.

Men eftersom ARN menar att mannen inte uppfattat att det rört som om en obehörig person utan trodde att det var banken som hörde av sig,rekommenderar de Nordea att betala resterande pengar, 144 450 kronor, till mannen.

Polisen varnar för bedrägeribrott

Polisen gick tidigare i januari ut och varnade för att bedrägeriförsöken ökar i Jönköpings län. Sedan i november hade det då kommit in ett 90-tal anmälningar om bedrägeribrott i polisområde Öst.

Polisen har vid flera tillfällen varit ute och informerat äldre i Jönköpings län om att vara vaksamma mot bedrägeribrott. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när polisen förebygger äldrebedrägerier vid sitt besök hos SPF seniorer i Nässjö. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer