Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Christina Bejestam från Jönköping om sina pollenbesvär. Foto: TT/SVT

Nu är allergisäsongen igång – det märks på länets apotek

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det stor risk för höga halter av alpollen och förhöjd risk för höga halter av hassel i Jönköpings län, enligt pollenprognoserna. En av dem som märkt av det är pollenallergikern Christina Bejestam från Jönköping.

– Jag känner av det lite grann och jag har börjat ta allergimedicin, säger hon. 

Och att pollensäsongen är igång märks även hos de som säljer allergimediciner. Massimo Pasi är legitimerad apotekare på Apoteket på Asecs i Jönköping. Han säger att de redan i februari tog emot kunder som kände av pollen och att det är viktigt att börja i tid om man känner sig trött och orkeslös under dagtid.

– Vi har många kunder som upplever nästäppa och rinnande ögon och det är viktigt att börja med mediciner i tid annars kan det bli värre framåt sommaren, säger han. 

”Blåsten gör att det ökar”

Massmo Pasi säger att det vackra men också blåsiga vädret de senaste dagarna ökat på pollenhalterna och nu söker fler hjälp.

Enligt pollenrappporten.se är det stor risk för höga halter al och förhöjd risk för hassel i länet. 

Enligt apotekaren är det vanligt att kunder inte vet om det är en förkylning eller en allergi de drabbats av.

Hör apotekaren berätta om hur symtomen ska tolkas i klippet ovan

Fakta om pollenallergi:

Pollenallergi är en av de vanligaste allergierna. I Sverige är cirka 25 % av alla vuxna pollenallergiker. De flesta är allergiska mot pollen från björk, al, hassel, gräs eller gråbo, men även andra pollensorter orsakar allergiska symtom.

Många är allergiska mot både träd- och gräspollen och därför kan det blir en mycket lång säsong som man känner sig dålig.

Källa: pollenkoll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.