Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många ansökningar om trädfällning – vill ha mer sol

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun får varje år omkring 500 ansökningar från privatpersoner som vill att kommunen ska fälla träd. Vanligaste orsaken är att fastighetsägarna vill ha mer sol på tomten.

Stora träd som skymmer sol och utsikt kan vara en källa till konflikter mellan grannar. Om trädet står på kommunens mark kan den som känner sig störd ansöka om att få trädet borttaget, vilket det är många som gör.

Vill ha mer sol

Jönköpings kommun får in ungefär 500 ansökningar per år från fastighetsägare som vill att kommunen ska ta bort träd som på olika sätt stör, rapporterar P4 Jönköping.  Även i flera av länets övriga kommuner kommer det in många ansökningar.

Vanligaste skälet att få bort något av kommunens träd är att få mer sol på sin tomt. Men är det då ett giltigt skäl till att få trädet avlägsnat.

– Vi bedömer ju varje falla individuellt så det beror på hur det ser ut. Det är ett antal parametrar vi tar hänsyn till när vi göra en bedömning, säger Camilla Lagerstedt, parkförvaltare på Jönköpings kommun till P4 Jönköping.

Kan ta tid

Hur lång tid det tar innan ett träd tas bort kan variera mycket. Träd som riskerar att skada människor eller egendom prioriteras först.

– Det beror på fall till fall. Det kan ta allt från ett par dagar till flera år, säger Camilla Lagerstedt.

En fastighetsägare har rätt att avlägsna växtlighet som hänger in på dennes tomt. Från Jönköping kommuns sida vill de gärna att fastighetsägaren först tar en kontakt med kommunen.

Stora skadestånd

Den som fäller ett träd på kommunens mark utan tillstånd polisanmäls och riskerar att få betala ett skadestånd. Och det kan handla om stora belopp.

– I allmänhetens ögon är det ganska stora pengar på vanliga träd. Är det större träd, då snackar vi om miljonbelopp, säger Anders Strandh skogsförvaltare på Jönköpings kommun.

I Jönköpings kommun är det mellan fem och tio sådana fall per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.