Skorstensfejaringejör Lars Blomdahl ser en del brister när han är ute i sitt arbete. Foto: SVT/TT

Många av länets hustak osäkra för sotare

Publicerad

Kommunernas brandkyddskontroller visar att det finns brister i säkerheten på många av länets tak. Något som ökar risken för olyckor när bland annat sotare ska utföra sitt arbete där.

Enligt lag är alla kommuner skyldiga att utföra brandskyddskontroller för att se till att taken är säkra att befinna sig på förpersoner som ska arbeta där.

Däremot är kommunerna dåliga på att följa upp om en fastighetsägare inte blir godkänd. Men i Värnamo måste fastighetsägaren åtgärda felen innan ett visst datum, annars riskerar den att få betala vite på 5 000 kronor.

– Vi har tagit ett krafttag för att följa upp det, säger Lars Karlsson som är byggnadsinspektör på Värnamo kommun där flera ännu inte skickat in att de rättat till sin takbrister.

Fick avstå från arbete

De senaste fem åren har det inträffat nästan 50 olyckor i landet bland sotare på grund av att taken inte varit tillräckligt säkra. En vanlig orsak kan vara att fastighetsägaren inte har någon glidskydd, för att den lösa stegen inte ska kana ner eller fara åt sidan.

Lars Bomdahl har varit sotare i över trettio år och berättar att han i vissa fall inte kunnat utföra sitt arbete eftersom han ansett att det skulle kunna vara förenat med livsfara.

– Det är en möjlighet vi har, att avbryta arbetet helt enkelt, säger han.

I klippet ovan kan du höra Lars Blomdahl berätta om riskerna med yrket som skorstensfejaringejör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer