Många elitsatsande ungdomar ökar sin träningsdos mycket och hastigt när de kommer till gymnasiet. Foto: SVT

Många dubblerar träningsdosen på idrottsgymnasiet

Publicerad

För många elitsatsande ungdomar innebär att börja på ett idrottsgymnasium att träningsdosen fördubblas. Men att öka dosen för hastigt kan leda till överbelastningsskador.

Hur mycket träningsdosen ökar när eleverna kommer till idrottsgymnasiet på Sanda varierar en del mellan de olika idrotterna. Men för vissa kan träningdosen fördubblas.

– Det är något vi har tagit till oss i utvärderingar som gjorts och numer får de som kommer in på idrottsgymnasiet här ett träningsprogram som de ska följa under sommaren innan terminsstart, säger Carin Rosjö, verksamhetschef på Sanda idrottscentrum.

Syftet är att omställningen till nya träningsförutsättningar ska trappas upp succesivt.

Carin Rosjö, verksamhetschef Sanda Idrottscentrum. Foto: Kristin Renulf

Tänja på gränser

Eleverna får också läsa näringslära och träningslära under sina år på Sanda. Det blir också en hel del träning i gymmet där både styrka och rörlighet tränas för att bygga kropparna för att tåla träning i sin specifika idrott.

– Elitidrott är inte alltid lika sunt som normal träning. Det gäller att tänja gränserna för att bli bäst i sin idrott. Det är det som är svårigheten att utmana sin kropp så långt som möjligt utan att hamna i en skadesituation.

I klippet ovan berättar Carin Rosjö mer om hur de tänker på Sanda Idrottscentrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.