Foto: TT/SVT

Många unga väljer Grönland för jobb

Uppdaterad
Publicerad

Länge var Norge en populär destination för ungdomar att åka och tjäna pengar på men den trenden tycks ha minskat, enligt rekryteringsföretagen Nordjobb. Nu är det istället Grönland, Färöarna och Island som gäller.

Rensa fisk på Grönland. Ett jobb som står högt i kurs bland ungdomar som väljer att jobba utomlands idag. Det menar Annie Stenberg som arbetar som projektledare på arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb. De har märkt en förändring vad det gäller ungdomar och utlandsjobb.

– De som söker jobb nu ser det som en livsstil att jobba utomlands, säger hon och menar att det ställer högre krav på vilka typer av destinationer de kan tänka sig att åka till.

Nordjobb hjälper ungdomar som är under 30 år att hitta ett jobb i flera olika länder. Förutom jobb ser de också till att de får en bostad och anordnar fritidsaktiviteter.

Olika typer av jobb

På Island har turismen vuxit de senaste åren och därför finns en del jobb på hotell men också inom jordbruket.

– På Färöarna är det lite mer blandat. Där finns jobb på bland annat bensinstationer och restauranger, säger hon och tror att de här länderna lockar just för att inte så många har besökt dem.

Har du jobbat utomlands efter gymnasiet?

Är du i 20-årsåldern och har rest utomlands för att jobba? Vi vill gärna höra din berättelse! Vad var bra och vad var mindre bra?

Hör av dig till oss på jonkoping@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.