Foto: Berit Roald

Många vill byta däck: Köer hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i södra Sverige har halka och snö ställt till trafikproblem. Därför har många kastat sig iväg för att byta däck.

– Det är köer hela tiden, säger en ansvarig på en däckfirma i Jönköping som haft runt 40 kunder hittills under lördagen.

– Vi är underbemannade just nu.

Upp mot 20 centimeter snö

SMHI gick under lördagsmorgonen ut med en klass 1-varning för snöfall för stora delar av södra Sverige och i till exempel Småland har det lokalt kommit uppåt 20 centimeter snö. Trafikverket uppmanar bilister att tänka till innan de ger sig ut på vägarna.

Hos däckservicekedjan Däckia får kunderna en kallelse då de ska infinna sig för däckbyte. Dag Falkström, kundansvarig på företaget, säger att trycket är ganska stort.

– Det är klart att vädret att gör att många tänker på att byta däck. Inte bara på personbilarna, det är även lastbilarna som kör på sina däck så länge de kan.

Ungefär hälften väljer dubbdäck och hälften någon form av friktionsdäck, antingen av nordisk eller europeisk sort. Andelen dubbade däck minskar dock, enligt Dag Falkström.

– Det säljs mer och mer dubbfritt. Det är där man lägger mest krut och forskning.

Snöfall även natten mot söndag

Däckbytarsäsongen drog igång redan i början av oktober och väntas hålla på november ut. Då är det dock ganska sent med ett däckbyte, enligt Falkström.

Även under natten mot söndag föll det snö i Jönköpings län. Under morgonen var de större vägarna blöta och det har inte rapporterats om några allvarligare olyckor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.