Flera från näringslivet i Tranås deltog under fredagen i en manifestation för fortsatt handel trots coronaviruset. Foto: Kristin Renulf / SVT

Manifestation för att bevara handeln i Tranås

Publicerad

På fredagsmorgonen höll handlare i Tranås en manifestation för att visa vikten av att människor går till butiker och restauranger trots coronaviruset. Stannar samhället av får det förödande konsekvenser menar man.

Ett flertal handlare samlades på Klockareplan i Tranås vid 9-tiden innan butikerna skulle slå upp portarna för dagen. Den senaste veckan har oron för coronaviruset tydligt märkts på handeln.

– Det har varit en annorlunda vecka med lite folk ute. Tranås är annars en livaktig stad med mycket människor ute egentligen varje dag, säger Pär-Anders Davidsson, vd på näringslivsbolaget Tranås United AB.

Corona Jönköping

Varför gör ni den här manifestationen?

– Vi vill uppmärksamma att handeln fortsätter som vanligt och att det är viktigt för människor att komma till de här träffpunkterna. Vi vill visa att vi jobbar med åtgärder för att trygga våra butiker så att smittan inte ska föras vidare.

Visar solidaritet

Handeln i Tranås omsätter vanligtvis 1,1 miljarder per år och sysselsätter omkring 500 heltidsanställda och utöver det flera visstids anställda.

Men trots tuffa tider upplever vissa butiksägare ändå att tranåsborna sluter upp. Mona Andersson har den gånga veckan sett fler än vanligt i sin butik.

– Tranåsborna har besökt mig och shoppat och jag är så tacksam för det. I allt elände så blir vi ömsinta mot varandra och det är jag så glad för, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet