Ett 30-tal personer samlades utanför kommunhuset i Nässjö för att protestera mot försäljningen av Linden. Foto: Sunday Christopher

Manifestation i Nässjö om försäljningen av Linden

Uppdaterad
Publicerad

En protestlista med drygt 1100 namnunderskrifter lämnades över till politikerna inför kommunfullmäktigemötet i Nässjö under torsdagen. Orsaken till protesterna är att Nässjö kommun planerar en försäljning av delar av bostadsföretaget Fastighets AB Linden.

För att finansiera exempelvis en ny simhall kan delar av det kommunala bostadsföretaget Fastighets AB Linden i Nässjö komma att säljas. Försäljningen har rört upp känslor hos hyresgästföreningen som protesterade i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen.

Hyresgästföreningen Region Sydost kommer även då att lämna över den namninsamling som pågått i en dryg månad.

– Vi har 850 namn hittills och hoppas på att få ihop 1 000 tills sammanträdet. Alla tycker att bostadsbolaget ska bidra med just bostäder, sa Barbro Svensson som är ordförande i hyresgästföreningen Region Sydost, inför manifestationen.

Hon är inte ensam om att tycka att försäljningen är en dålig idé. Fastighets AB Lindens VD Tomas Sandstedt vill helst inte heller sälja.

– Det är jättebra att det är så många som engagerar sig. Det bevisar att de kanske bör överväga om de faktiskt ska sälja, säger han.

Hyresgästerna får betala

Anledningen till försäljningen är, enligt kommunen, att Linden ska vara med och bland annat delfinansiera en ny simhall. För att få in de 40 miljoner som krävs från kommunen, innebär det en försäljning av fastigheter för drygt 100 miljoner. Det stora påslaget är bland annat de skatter som måste betalas. 

– Risken är att det blir hyreshöjningar eller att lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Det är hyresgästerna som får betala i slutändan. Det är helt fel att de som bor i Lindens fastigheter är de som ska betala allt, säger Barbro Olsson.

Byggs inget nytt

En försäljning innebär att det heller inte kommer kunna byggas nya bostäder, något Linden hade förhoppningar om.

– Det är viktigt för det saknas hyresrätter i Nässjö stad. Vi vill bygga så de äldre har någonstans att ta vägen om de till exempel skulle vilja sälja sitt hus. Vi kommer inte ha råd med det om försäljningen går igenom, konstaterar Tomas Sandstedt.

Oklart vad pengarna ska gå till

Vad försäljningen skulle bidra till är enligt Barbro Olsson, på Hyresgästföreningen, inte helt säkert.

– Det står exempelvis simhall så vi vet inte ens om det är säkert, säger hon.

Vet du vad pengarna ska användas till?

– Nej, det vet jag inte. Går de med underskott i kommunen är de sämsta alternativet att en sådan här försäljning ska försöka rädda kommunens finanser, säger Tomas Sandstedt.

Beslut på torsdagen

Beslutet tas under torsdagen och Barbro Olsson hoppas på ett nej.

– Vi hoppas för det första att de gör en konsekvensanalys. Jag tycker inte att man ska röra de kommunala bostadsbolagen för att få in pengar.

Tomas Sandstedt vill inte spekulera för mycket innan beslutet är taget.

– Men vi har ju en ägare och det är deras direktiv vi måste följa, det är inte mer med det, säger han.

Manifestationen kommer att hållas på torsdag utanför Nässjö Stadshus klockan 16.30.

Vid 21:30 på torsdagen hade fullmäktige ännu inte behandlat frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.