Mariannelund – Apatiska barn får ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan september 2007 har den libanesiska flickan legat helt apatisk i sitt rum på flyktingförläggningen i Mariannelund. I rummet intill ligger hennes mamma, också hon apatisk. Pappa Saleh är helt uppgiven eftersom ingen vill ta på sig ansvaret för flickans vård.

Hemtjänsten går dit och duschar flickan ett par gågner i veckan. Skolsköterska och vårdcentral är inkopplade. Men det är oklart vem som har ansvaret för att flickan får behandling.

Henry Ascher är svensk barnläkare och docent som har jobbat mycket med barn som är apatiska. Han menar att en bra vård är en vård där många olika myndigheter samarbetar.

– När behandlingen fungerar bra är ofta barnmedicin, barnpsykiatri, hemsjukvård och socialtjänst som samarbetar säger han till Jönköpingsnytt.

Anna Wessel på Migratonsverket menar att deras ansvar upphör när familjen fått ett avvisningsbeslut.

– Det är tyvärr ett kommunalt ansvar.

Men på Eksjö kommun känner vare sig socialchefen Stefan Elm eller barn- och ungdomschefen Christer Melin till fallet.

Henry Ascher menar att det är helt orimligt att de kommunala tjänstemännen inte känner till fallet.

– Men tyvärr är det inte ovanligt, säger han.

Familjens advokat Inge von Scheele i Nässjö vill inte ställa upp i Smålandsnytt, men berättar att han har 100-tals flyktingfall och han kan inte påminna sig just det här, där flickan och hennes mamma är så sjuka.

Henry Ascher har i sitt arbete som barnläkare, specialiserad på just apatiska flyktingbarn, mött argumentet att det här är något man låtsas. Kanske i hopp om att få uppehållstillstånd i landet.

– Den möjligheten kan man stryka helt. Det finns en rad fysiologiska besvär som de här personerna uppvisar, till exempel förhöjda stresshormoner i blodet eller feber, säger Ascher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.