Foto: SVT

Matbutik öppnar för behövande

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedel är livsviktigt. Men det finns människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop. För dem öppnas nu en speciell butik, där priserna är lägre.– Jag tror att det här kommer att betyda väldigt mycket, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetsansvarig.

Under hösten 2017 kommer Hela Människan att öppna upp en matbutik på Österängen, där människor med tuff ekonomi ska kunna köpa livsmedelsvaror för en billigare peng.

Varorna som kommer att säljas är godtagliga livsmedel som annars skulle slängts av butikerna, för att bäst före-datum passerats eller kanske innehåller ett produktionsfel.

–  Istället för att slänga maten så finns vi till hands och kan hämta upp detta. På det viset tror vi att vi kan få in varor från grossister, butiker och kanske till och med producenter, säger Gunnar Dahlqvist.

Organisationen har stadsmissionen i Stockholm som förebild där en liknande verksamhet bedrivits under de senaste två åren. Idén är att göra en lokalt präglad verksamhet i samma anda.

– Det handlar om att hjälpa människor, göra en miljöinsats och skapa en sysselsättning, säger Gunnar Dahlqvist.

Medlemsskap

Projektet som kallas Dela, som står för Diakonalt effektivt livsmedelsansvar, kommer att sysselsätta runt tio personer som Jönköpingsposten först berättade om. Vem som helst kan komma till butiken och handla, men under projektet kommer det att gå att ansöka om ett medlemskap. Ett medlemskap innebär att man får ett reducerat pris med 50 till 70 procent på varorna.

– Om man har en dålig ekonomi, görs en bedömning av personens ekonomiska och sociala situation, och efter det får de som behöver ett medlemskap. En limpa i butik kanske kostar 20 kronor, men hos oss kommer den att kosta 10 kronor, och 3-5 kronor för de som har ett medlemskap, berättar Gunnar Dahlqvist.

Positiva reaktioner

Butiken som fortfarande är i startgroparna kommer att ligga på Birkedalsgatan på Österängen och kommer till en början att användas som ett lager. Innan butiken öppnar kommer man därifrån att fördela ut maten via mottagarorganisationer till människor med behov.  Allt är ännu inte klart med vilka grossister och butiker som kommer att leverera maten, men det kommer att bli en del kända aktörer.

-–  Alla som vi har pratat med har varit väldigt positiva, det är en självklarhet att det måste göras något inom detta området.

Kunderna kommer inte bara att kunna handla, utan kan också få prata med personalen och få råd.  

–  Det blir lite av en gammal lanthandels-känsla, att gå och handla och få prata lite, det är visionen, säger Gunnar Dahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.