Josefin Levinsson driver kafé tillsammans med sina systrar Sandra och Louise. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Mathantverkare pratade om direktförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal mathantverkare möttes under torsdagen på Flättinge gårdskafé i Skärstad ett par mil norr om Jönköping för att prata direktförsäljning till konsumenter av sina produkter.

Det har blivit allt populärare att köpa närproducerad mat direkt från producenten. Framväxten av så kallade Reko-ringar på många orter är ett tecken på det. Där beställer konsumenten varor via sociala medier från olika livsmedelsproducenter i närområdet och hämtar sedan ut varorna på Reko-ringen som har utlämning på en plats på orten en dryg timme varannan vecka.

– Reko-ringar har ju varit som en löpeld runt om i landet, säger Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner.

Åker runt i landet

Temadagen arrangerades av det nationella resurscentrumet för mathantverk Eldrimner tillsammans med bland annat Region Jönköping. Syftet är att utbyta tankar och idéer om hur mathantverksföretag kan jobba och få ut sina produkter.

Bland annat berättade Claes Rostedt, som tillsammans med sin fru Therese driver Forssa Kvarnagård utanför Sävsjö, om hur han använder internet och olika event för att sälja sina varor.

Bygger ut gårdskaféet

Under året jobbar Eldrimner med att stärka mathantverket och de som jobbar i näringen i Jönköpings och Kronobergs län.

Fredagens träff hölls på Flättingen gårdskafé två mil norr om Jönköping. För sex år sedan startade systrarna Josefin, Sandra och Louise Levinsson ett sommarkafé på föräldrahemsgården. Verksamheten har gått bra och nu bygger de ett bageri på gården.

– Nu jobbar vi här på halvtid, men målet är att vi ska kunna jobba heltid med detta, säger Josefin Levinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.