Mats Andersson kan vinna prestigefyllt fotopris

Uppdaterad
Publicerad

Han är en internationellt prisad fotograf som återigen är nominerad till ett av de finaste fotopriserna i världen. I oktober är det klart vem som vinner det som ofta kallas för VM i naturfoto.

– Ja det är klart att det är stor glädje, säger Mats Andersson som nu har chansen att vinna för andra året i rad.

Att fotografera natur och djur är en hobby som under 2016 plötsligt fick stor uppmärksamhet genom världens största naturfototävling med över 50.000 tävlande – en tävling som Jönköpingsfotografen Mats Andersson vann. Och nu är det alltså dags för tävling igen.

Mats Andersson är en av sex finalister till Wildlife Photografer of the Year.

Förra året vann han med ett fotografi föreställande en blundande sparvuggla. Nu är han finalist igen i den svart-vita kategorien med en bild på en blundande ekorre.

– Det är lite osannolikt på något sätt också, att jag igen är i final med en ganska liknande bild, säger Mats Andersson.

Tävlingen beskrivs som den mest prestigefulla naturfototävlingen i världen.

Jönköpingsfotografen Mats Andersson är en av sex finalister till Wildlife Photografer of the Year Foto: SVT/Johannes Tolf

Tar de flesta bilder hemma

SVT Nyheter Jönköping möter honom vid Hassafall utanför Hovslätt. Och Jönköpingstrakten är också den miljö där Mats Andersson ägnat en stor del av sin tid med kameran. Han bor på landet utanför Jönköping och det är också här som han tar de flesta av sina bilder.

I somras blev han utsedd till årets naturfotograf av Naturvårdsverket och han har även vunnit tävlingen Årets naturfotograf i Norden. Nu har han möjligheten att åter vinna Wildlife Photografer of the Year, WPY.

– Det här är ju helt otroligt. Bilden som jag har chans att vinna med i år, eller som sämst få en delad andraplats i WPY, är fotograferad bara några meter från platsen där jag tog förra årets vinnarbild Moonlight Requiem. Båda bilderna förmedlar också lite samma känsla – vemod. Min bild The Prayer föreställer en ekorre som sitter och blundar och har ”händerna” knäppta.

Var inte på plats förra gången

Den första kameran fick Mats Andersson som 9-åring. Senare läste han bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet. Därefter följde jobb inom reklambranschen. Han har även gett ut flera böcker.

Den 17 oktober tillkännages vinnarna i Wildlife Photografer of the Year under den stora galan i London på Natural History Museum.

– I år ska jag och min flickvän åka till London och medverka på den stora festen. Det ska bli så spännande och kul. Förra året hade jag tyvärr ingen möjlighet att närvara då jag var i Afrika och fotograferade. Det var nämligen ett pris som jag hade vunnit i nordens största naturfototävling, säger Mats Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.