Detta är Mats-Olas resa. Foto: Bosse Carlqvist

Mats-Ola miste sina ben – nu deltar han i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

För 17 år sedan miste Mats-Ola Engborg båda benen i en järnvägsolycka på rangerbangården på Ljungarum i Jönköping. Nu i mars, mot alla odds, deltar han tillsammans med övriga i landslaget i curling, i Paralympics i Sydkorea.

Mats-Ola Engborg är full av entusiasm inför tävlingarna och tror att laget, om de har en bra dag, kan ta medalj.

– Vi har ju slagit alla lag i toppen någon gång så vi håller hög nivå. Men det måste vara en bra dag.

Men först en återblick:

Första gången vi träffade Mats-Ola Engborg var 2002 på rehabiliteringskliniken vid länssjukhuset Ryhov. Då hade precis den mödosamma resan tillbaka till livet  börjat efter olyckan som inträffade när Mats-Ola arbetade med vagnarna på järnvägsspåren. Han tränade intensivt tillsammans med sin sjukgymnast och varje dag var en kamp för att ta sig framåt.

– Min första tanke efter olyckan var – hur ska det här gå? Men med bra folk omkring mig, min familj och vänner, som stöttat och ett positivt tänkande så har jag lyckats ta mig tillbaka. Även om jag ibland varit nära att ge upp, berättar Mats-Ola Engborg.

Fick blodad tand

Och idag är Mats-Ola oerhört tacksam att han orkade. Genom verksamheten på rehabiliteringen på sjukhuset kom han i kontakt med curlingen 2013 på en prova på-dag och han fastnade direkt.

– Curling är väldigt roligt och socialt. Och det gick bra för mig så jag fick blodad tand. förklarar Mats-Ola Engborg.

Genom curlingen träffade han också 35-årige Viljo Peterson Dahl från Jönköping, som också är rullstolsburen efter en arbetsplatsolycka med en truck där han miste sina ben. Och nu är båda med i landslaget Viljo är skipper för laget.

– Min funktion är att dra upp strategi och teknik för hur vi ska spela. Det är mycket tankearbete före varje match eftersom man också försöker läsa motståndaren, säger Viljo Peterson Dahl.

Generationsväxling

Vad är styrkan med laget?

– Vår styrka är att vi fysiskt är starka och att vi har en bra sammanhållning. Vi har har haft en generationsväxling vilket också är spännande,

Både du och Mats-Ola Engborg började med curling 2013 och nu ska ni till Paralympuics. Inte dåligt marscherat på tre år.

– Nej, något rätt har vi ju gjort. Men jag satte som mål redan när jag började, att ta mig till Paralympics, säger Viljo Peterson Dahl.

Mats-Ola är med sina 59 år äldst i laget och han berättar att han blev överraskad när ledaren för landslaget ringde.

– Jag trodde att han skämtade med mig men insåg till sist att det var sant. Jag är ju inte purung direkt och är så glad att ha fått den här chansen.

Till Sydkorea

Förberedelserna pågår för fullt och i början av mars bär det iväg. Och man har faktiskt gjort en resa till Sydkorea för att reka.

– Curlinghallar och allt kring spelet är ju som hemma, men det var bra att kolla upp boende och så, säger Mats-Ola Engborg.

Hur laddar ni upp nu?

– Vi ska till Finland och spela en turnering och sen till Skottland och så är den någon här hemma också. Sen tar det lugnt i två veckor därefter åker vi till Sydkorea en vecka innan tävlingarna drar igång.

Vad har ni för chanser?

– Vi åker till Sydkorea för att ta medalj. Och en bra dag har vi, som sagt, chans att slå de bästa lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.