Varje onsdagskväll repar bandet. Från vänster: Joakim Ahlstrand (ledare), Johan Martinsson, Robert Valentic, Fredrik Sjöberg, Sören Karlsson, Rikard Arvidsson, Peter Selinder (ledare), Patrik Karlsson och Joakim Johansson. Foto: Sandra Wennergren/SVT

MB Rockers från Tranås rockar vidare

Publicerad

Rockbandet från Tranås gör uppemot 20 spelningar per år och de har också satt upp en musikal. Men det är ändå ett lite speciellt band – alla medlemmar har nämligen någon form av funktionsnedsättning.

Det är härligt och glatt gäng som möter upp på Kraftverket i Tranås. Här repar MB Rockers varje onsdagskväll i en liten lokal med rödmålade väggar. En av väggarna är översållad av tidningsurklipp om bandet. MB Rockers har funnits i 17 år och Patrik Karlsson är en av dem som varit med från början.

– Det känns bra, det är skönt att komma ut och spela, att träffa folk i världen och i Småland, säger han.

Vad brukar folk som går på konserterna tycka om er?

– Jo, de trivs. Vi är populära, ler Patrik Karlsson.

Föddes på Mossebo

Bandet bildades på dagcentrat Mossebo i Tranås. Det var två av ledarna, Peter Selinder och Joakim Ahlstrand, som lade märke till det stora musikintresset hos Patrik Karlsson och Johan Martinsson och så startades ett band upp. Från början hette de Mossebo Rockers men det byttes sedan till MB Rockers eftersom medlemmarna tyckte att det namnet var ”coolare”.

Nu har bandet spelat i nästan hela Sverige, som på Gotland och på Finlandsfärjor. De har även varit på Irland och uppträtt. Peter Selinder tror att bandet har betytt hur mycket som helst för medlemmarna.

– De hade kanske inte kommit ut så mycket annars. Vi har varit med om så mycket genom åren och det är tack vare att vi har varit ute och spelat lite överallt, säger verksamhetsledare Peter Selinder.

Flitigt anlitade

MB Rockers Bandet har aldrig behövt jaga spelningar utan har haft fullt upp ändå. Till en början spelade de enbart covers men på senare tid är det den egenkomponerade musiken som gäller. Bandet har gett ut fyra skivor och snart planeras ännu en, en ”best of” i vinyl och det är privata donationer som gör det möjligt. Nästa år ska MB Rockers förhoppningsvis göra en resa till Wales. Men Patrik Karlsson vill nog hellre spela på lite närmare håll.

– Ja, i Stockholm, på arenan, där vill jag spela. Och musikalen vill jag att vi ska sätta upp på Dramaten, säger han.

”Väldigt roligt”

Sören Karlsson sjunger och spelar gitarr i bandet och menar att det fungerar som terapi att vara med.

– Det känns nästan som att man lämnar kroppen, man kommer ur skallen på något vis. Och det är väldigt roligt. När vi är på scen med MB Rockers, då kan vi vara en 14-15 stycken. Vi spelare reggae och rock'n roll och det är värsta håll-i-gånget, säger Sören Karlsson.

Prisbelönade

MB Rockers har medverkat i musikalen ”Meningen med livet” som sattes upp första gången för två år sedan. Förhoppningsvis återuppstår den snart i en ny tappning.

Bandet har också fått fina priser, 2008 utsågs de till årets Tranåsbo och 2014 tilldelades bandet Tranås kommuns kulturpris.

– Det uppskattar vi väldigt mycket för det känns som att de börjar att ta oss på allvar, säger Peter Selinder.

Vad betyder det att medlemmarna har funktionsnedsättningar?

– Det betyder ingenting, det är bara att vi får jobba lite mer. Om man ska öva in låtar så tar det kanske lite längre tid. Men jag menar, tid har vi ju, säger Peter Selinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.