Foto: TT

Migrationsverket frånsäger sig allt ansvar

Publicerad

Socialtjänsten i Jönköping efterlyser en dialog med Migrationsverket kring det faktum att flyktingar riskerar hamna på gatan. Men i ett svar till SVT skriver Migrationsverket att ansvaret helt vilar på kommunen.

Jönköping har inte bostäder till alla nyanlända som anvisas till kommunen. Socialkontoret flaggar nu för att ett hundratal flyktingar kan hamna på gatan före årsskiftet, eftersom alla boenden är fullbelagda. 

Åsa Jonsson-Sköld, funktionschef för nyanlända på Socialförvaltningen i Jönköping säger till SVT Nyheter Jönköping att hon hoppas att man ska kunna komma överens med Migrationsverket om att till exempel få ytterligare ett par månader på sig för att försöka hitta bostäder. Men Migrationsverket avsäger sig idag ansvar för de problem som råder.

I ett mejlsvar till SVT skriver myndigheten att den anvisar personer enligt bosättningslagen och ansvaret för att ordna boende ligger på kommunerna.

”Vi har inga synpunkter på hur kommunerna löser bostadsfrågan. Syftet med lagen är att alla landets kommuner ska ta ett gemensamt ansvar för att ta emot personer med uppehållstillstånd. Om en kommun inte tar sitt ansvar är det en annan kommun, nämligen den där personen bor för tillfället, som fortsatt får behålla ansvaret.” skriver Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.