Visa alla (2)
Visa alla (2)

Migrationsverket testar bostadsidé i Västervik

Publicerad
Behovet av bostäder ökar i takt med att fler söker asyl i Sverige. Genom ökad lönsamhet och nybyggnation med långa hyresavtal ska fler asylsökande få en bostad. Nu testar Migrationsverket en ny idé i Västervik.

Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande som är inskrivna i asylboenden kommer vara 25 000 fler än förra året. För att klara av behovet av bostäder i framtiden testar myndigheten en ny idé tillsammans med Västerviks kommun. Kommunen kommer bygga bostäder med moduler som ska kunna anpassas efter behovet för den som ska bo där. Bostäderna kommer sedan hyras av Migrationsverket, i avtal som sträcker sig över sex år eller mer.

Bostäder åt 50 asylsökande

Idén testas på flera orter men det är i Västervik man kommit längst. Där är boenden för runt 50 asylsökande planerade.

– Det här ger oss bättre förutsättningar att informera och planera, vilket kommer att leda till ett betydligt bättre mottagande av de asylsökande, säger kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Tomas Kronståhl i ett pressmeddelande.

För att ett beslut om längre hyresavtal ska kunna tecknas krävs det politiska beslut. Men lösningen ser enligt myndigheten ut att kunna minska kostnaderna.

– Kostnaderna kan minska avsevärt. Dessutom ger denna lösning en långsiktighet som är bra för myndighetens planeringsarbete, säger Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer