Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschef Adis Baksic besvarar kritiken om avfall i Anneberg som lagrats under lång tid i en nedlagd fabrik utan att kommunen agerat. Foto: Ebba Öberg/SVT

Miljöchefen i Nässjö – därför har soporna fått ligga så länge

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger hundratals ton med skräp i en nedlagd fabrik i Anneberg utanför Nässjö. Trots att det har legat där långt över tillåten tid, har inte kommunen lyckats få företaget att köra bort det. Nu förklarar förvaltningschef Adis Baksic varför.

Den gamla fabriken i Anneberg är full av sopor, något som har väckt oro hos grannar då de inte vet om de är miljöfarliga.

– Vi ställer de krav som vi tror att vi kan ha framgång med. Det finns hårdare verktyg att använda, men vi använder de som vi tror att vi kan lyckas med, säger Adis Baksic, förvaltningschef på samhällsplaneringskontoret i Nässjö.

Sopberget i Anneberg

Han pekar på ett resursslöseri att trycka på för hårt när utfallet är osäkert. Istället försöker de hålla en god dialog med företaget.

Adis Baksic vill att lagstiftningen blir enklare att tolka och efterfrågar tydligare riktlinjer. Länsstyrelsen medger att det kan vara komplext att tolka lagen, men menar samtidigt att det finns tolkningsstöd att tillgå.

Miljökonsult: ”Godtroget agerande”

Det har nu gått sju år sedan fabriken bytte ägare och miljökonsulten Niklas Ander reagerar på uppgifterna. Han upplever kommunens agerande som godtroget och lojt.

– Det är bra att börja med en god dialog, men det finns en gräns för när man inte får respons och får ta till hårdare tag. Tre veckor mellan inspektionerna vore mer lämpligt än tre år, som i det här fallet.

Niklas Ander säger att kommunen riskerar att behöva stå med notan själva i slutändan, något som även Naturvårdsverket flaggat för.

Se förvaltningschef Adis Baksic förklara kommunens agerande i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet