Kjäll Gustafsson (till vänster i bild) dödades i samband med ett rån inne på en restaurang i Gislaved i december 2019. Rickard Finndahl (till höger i bild) är chef för polisens Grova brottsgrupp. Foto: Privat/SVT

Misstänkt för mordet på Kjäll avförs från utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som tidigare varit häktad misstänkt för det uppmärksammade mordet på Kjäll Gustafsson på en restaurang i Gislaved 2019, har nu helt avförts från utredningen.

– Det är en stor frustration hos utredarna och inte minst för de anhöriga, säger Rickard Finndahl som arbetar som chef på polisens Grova brottsgrupp.

Det var strax före jul 2019 som Kjäll Gustafsson höggs ihjäl i samband med, vad som tros ha varit ett rånförsök mot en restaurang i Gislaved, när han försökte ingripa.

Tidigt i höstas häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet, men släpptes senare på fri fot eftersom bevisen inte ansågs hålla för en fortsatt häktning. Enligt åklagaren var han då ändå fortsatt misstänkt.

Man död efter rånförsök i Gislaved

Inga stärkta misstankar

Mannen har hela tiden nekat, och på fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att han nu helt har avförts från utredningen.

– Vidtagna utredningsåtgärder har inte stärkt misstankarna mot mannen. Det går därför inte att bevisa att han varit delaktig i gärningen, säger kammaråklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

Detta innebär att utredningen har tagit ett stort steg bakåt.

 – I nuläget finns inga misstankar mot någon annan person. Polisen kommer nu att överta ledningen av förundersökningen, säger Adam Rullman.

Behöver tips för att komma framåt i utredningen

Enligt Rickard Finndahl är utredningen nu beroende av att nya tips kommer in.

Rickard Finndahl är chef för polisens Grova brottsgrupp i Värnamo och på Höglandet. Foto: Johannes Tolf / SVT

– Om det är någon som känner till något eller hört något så är det bra om de kontaktar oss, säger han.

– Vi har vänt på alla stenar som går att vända på, men vi har tyvärr inte lyckats hela vägen.

Finndahl betonar dock att de allra allvarligaste brotten, såsom mord, aldrig preskriberas.

– Det är ett ärende som aldrig kommer att stängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter rånförsök i Gislaved

Mer i ämnet