Polisens bombrobot tar sig fram mot det misstänkta föremålet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Boende återvänder hem efter larm om misstänkt farligt föremål i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hävde sent på tisdagskvällen avspärrningarna kring Brahegatan i Jönköping efter larmet om ett misstänkt farligt föremål i ett fordon tidigare under dagen. Då var nationella bombskyddet klara på platsen, och faran ansågs vara över. Händelsen utreds bland annat som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen spärrade av området Torpa vid Brahegatan i de södra centrala delarna av Jönköping. Ett misstänkt farligt föremål anträffades i ett fordon, uppgifter som kom från en inringare till polisen.

Strax före klockan 15.30 evakuerades boende i två trappuppgångar i området. Klockan 20.20 meddelade polisen att bombskyddet var klara på platsen och att boende kunde återvända hem eftersom det inte längre finns någon risk att vistas i området.

– Jag kan inte ge några detaljer om föremålet mer än att bombskyddet har oskadliggjort det. För att veta om det var skarpt så måste vi analysera det, säger Tommy Thorngren på polisen.

I klippet ovan berättar vår reporter Johannes Tolf om vad som händer vid avspärrningarna på Torpa i Jönköping. Foto: Ebba Öberg/SVT

Mindre smäll under eftermiddagen

Polisen har flugit med drönare i området och pansarbilar från nationella bombskyddet befann sig på platsen. Vid 16-tiden rullade bombskyddet ut sin bombrobot för att ta sig fram till det misstänkta föremålet.

En smäll hördes på platsen klockan 16.30, en åtgärd av nationella bombskyddet.

– Den mindre smällen var det alltså bombskyddet som stod för, så just den smällen vid 16.30 råder det inga konstigheter kring, säger Tommy Thorngren.

Stort polispådrag på Torpa i Jönköping på tisdagseftermiddagen efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Foto: Ebba Öberg/SVT

Högre smäll – detonation av bombskyddet

Klockan 18.29 hördes en högre smäll vid det avspärrade området, även denna gång en detonation av nationella bombskyddet.

– Den här högre smällen var också en åtgärd av nationella bombskyddet, en och annan boende i området kan ha hört det men vi vill alltså vara tydliga med att detta gjordes under kontrollerade former, säger Tommy Thorngren.

Foto: Johannes Tolf/SVT

Polisen utreder händelsen

Vid 20.30-tiden på kvällen fanns en liten avspärrning kvar på platsen eftersom polisens tekniker ska genomföra en teknisk undersökning. Polisen rubricerar händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot.

Polisen har hållit förhör med ett flertal personer och fler förhör kommer att hållas. Polisen utreder även vilka personer som kan ha koppling till fordonet, varför föremålet fanns just där och om någon person kan misstänkas.

Fler polispatruller än vanligt kommer att synas i området och man efterlyser tips och iakttagelser från allmänheten.

Trafiken påverkades under eftermiddagen och kvällen med anledning av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.