Polisen kommer att genomföra färre nykterhetskontroller trots att det just nu är nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. Foto: TT

Risk för coronaspridning: polisen mer restriktiva med nykterhetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slutar omedelbart med alla systematiska blåskontroller, men de bilister som misstänks för rattfylleri ska fortsatt kontrollblåsa. Beslutet kom mitt i polisens nationella trafikvecka med fokus på nykterhet.

– Det gäller planerade masskontroller när vi står och blåser många på kort tid som ställs in, säger Erik Terneborn, polisens presstalesperson.

Beslutet om ett nationellt skyddstopp på grund av risken för spridning av covid-19 kom under onsdagen.

Coronapandemin

– Vi har haft en del kontroller hittills under veckan men det är klart det blir lite förändringar nu, säger Erik Terneborn.

”Jobbar som vanligt”

Polisen är noga med att poängtera att man inte slutar med trafikkontrollerna på grund av viruset. 

– Det verkar gå ett rykte om att vi inte gör trafikkontroller på grund av coronaviruset. Vi jobbar som vanligt med både hastighet och nykterhet men vi gör inga masskontroller, säger Göran Landén, förundersökningsledare vid polisen i Ekjsö, i en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet