Foto: Fredrik Weibull/SVT

Mögelsporer upptäckta hos patienter på IVA på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov kommer delvis att utrymmas sedan det hittats mögelsporer i patienters lungor. Problemen kan ha uppstått efter flera vattenläckor inne på avdelningen den senaste månaden.

Det är är fem patienter som vårdats på IVA på Ryhov som drabbats, odlingar från deras lungor visar att det de har fått i sig mögel, vilket Jönköpings-Posten var först med att rapportera.

– Vi har hittat mögelsporer och det är inte bra, säger Magnus Trofast  som är verksamhetschef för operations- och intensivvårdsavdelningen.

När SVT talar med honom på fredagseftermiddagen betonar han att ingen av patienterna varit inlagda på grund av mögelsporer i lungorna utan att det har handlat om andra svåra sjukdomstillstånd. Om sporerna har påverkats deras tillstånd är oklart.

Vad kan mögelsporer i lungorna leda till?

– Det kan leda till lungproblem, exempelvis andningsproblematik.

Patienter flyttas

Nu kommer antalet platser på IVA på Ryhov att minska från sju till fyra och sjukhusen i Värnamo och Eksjö är stand-by att hjälpa till. Även närliggande regioner är kontaktade utifall att kapaciteten skulle behövas.

– Två patienter har förts över till andra avdelningar och en tredje har förts till Värnamo.

Han säger att sjukhuset kommer att kunna ta emot akuta patienter, men att IVA kommer att ha begränsad kapacitet kommande dagarna.

Flera vattenläckor

Trofast säger att troligen kommer möglet från vattenläckor på avdelningen. Den senaste månaden har det varit totalt tre olika läckor som åtgärdats, bland annat kom det in vatten från taket.

Just nu är planen att avdelningen åter ska ha full kapacitet på onsdag nästa veckan. På måndag kommer ett möte att hållas för att se om den tidsplanen står fast eller om det kan bli aktuellt att öppna upp tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer