Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mopedbilar kan bli ett växande problem utanför tätorterna. Foto: SVT

Mopedbilar kan bli ett växande problem – polisen vill se en översyn

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande antalet mopedbilar i trafiken kan leda till långa köer och farliga omkörningar utanför tätorten. Nu vill polisen att flera myndigheter ska se över problematiken.
– Problemet är att man har inte riktigt tänkt till var de ska vara ute på större vägar med högre hastigheter, säger trafikpolisen Tommy Elg.

Att mopedbilen är här för att stanna råder det inget tvivel om. I hela landet har det skett en kraftig ökning av nyregistrerade mopedbilar de senaste åren.

2015 registrerades 804 och 2018 registrerades 2 350 mopedbilar, enligt siffror från Moped- och motorcykelbranschens riksförbund. Men frågan är hur de ska köra på ett trafiksäkert sätt när de vistas utanför tätorter utan att störa trafiken.

– Mopedbilen kan ju köra i 45 kilometer i timmen och när de kör på två plus ett vägar där det inte går att köra om så skapar det irritation. Går det inte att köra om på långa sträckor så kan det bil stor trafikstörningar, säger Tommy Elg.

Mopedbilar måste klassas rätt

Trafikpolisen Tommy Elg vill nu att flera myndigheter i landet ser över problematiken så att det inte sker olyckor när stressade bilister kör om mopedbilar på större vägar.

– Det kommer hela tiden nya typer av fordon så det gäller att myndigheterna klassar dem rätt så de vet var de ska vara och köra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer